Tekst Florine Boeding
Foto Gijs de Kruijf Photography
Op 24 september 2015 vond de conferentie ‘Kwetsbaarheid en (eigen) kracht
plaats’. Deze conferentie, georganiseerd door IND, COA en DT&V, was bedoeld
voor professionals die beroepsmatig betrokken zijn bij het werk in de
vreemdelingenketen. Ruim 250 mensen bezochten deze dag vol interessante
speeches, workshops en de lancering van de gezamenlijke verhalenbundel.
En maakten volop gebruik van de mogelijkheid om kennis te maken met elkaar én de
Keten.
Aftrap
De opening van de conferentie wordt gedaan door Rob van Lint (hoofddirecteur
IND), Gerard Bakker (bestuursvoorzitter COA) en Rhodia Maas (algemeen directeur
DT&V). Samen met dagvoorzitter Rob Koops besteden zij aandacht aan het doel
van de dag: kennis delen en elkaar ontmoeten. Zo benadrukt Rhodia Maas: “We
hebben elkaar hard nodig en moeten elkaar goed kunnen vinden. Dat lukt beter als
je elkaar ook echt kent. Dus ik hoop dat er veel visitekaartjes en
telefoonnummers worden uitgewisseld.”
Rob van Lint kondigt de verhalenbundel aan die door medewerkers uit de Kleine
Keten tot stand is gekomen. “Deze verhalen gaan over het werk dat wij doen. Het
krijgt een gezicht. Positieve mooie verhalen, maar ook verhalen over situaties
waarin wij uiteindelijk geen oplossing voor handen hebben.” In een donkere zaal
krijgen de aanwezigen een sneak preview van de bijzondere verhalen.
Verhalenbundel Een uit duizenden
Rob van Lint kondigt de verhalenbundel aan die door medewerkers uit de Kleine Keten tot stand is gekomen. “Deze verhalen gaan over het werk dat wij doen. Het krijgt een gezicht. Positieve mooie verhalen, maar ook verhalen over situaties waarin wij uiteindelijk geen oplossing voor handen hebben.” In een donkere zaal krijgen de aanwezigen een sneak preview van de bijzondere verhalen.
Staatssecretaris Dijkhoff, die het eerste exemplaar in ontvangst neemt, spreekt met nadruk over de menselijke kant van werken in de vreemdelingenketen: “IND, COA en DT&V: het zijn afkortingen. Afkortingen die mensen kennen, maar waarvan niet iedereen precies weet waar ze voor staan. We moeten elkaar meer vertellen waar we voor staan, wie wat doet en hoe we samenwerken.” Dijkhoff spreekt verder over de hoge instroom: “We doen het werk met elkaar. Ik ben onder de indruk van de bereidheid van alle organisaties om elkaar te helpen in deze drukke tijden.”
Panel
Na de staatssecretaris is het woord aan de deelnemers. Zij kunnen digitaal stemmen op drie stellingen. De deelnemers blijken overwegend positief over de samenwerking met gemeenten, zien nog veel groeikansen in de samenwerking met NGO’s en vinden dat er teveel media-aandacht uitgaat naar individuele zaken.
Een panel, bestaande uit de drie bestuurders van de IND, het COA en de DT&V aangevuld met Jos Wienen (burgemeester Katwijk en voorzitter VNG Commissie Integratie en Asiel) en Leontien Kompier (burgemeester Vlagtwedde) reageert op de uitslagen. Wienen spreekt vervolgens over de moeilijkheden die het vinden van draagvlak voor opvang met zich meebrengt: “Inwoners snappen de vraag van de gemeente, uitzonderingen natuurlijk daargelaten. En mensen die vragen hebben of bang zijn; ga ze niet uit de weg, sluit je er niet voor af en ga in gesprek. Dat is niet altijd makkelijk. Heb een luisterend oor. Als gemeente moet je niet overtuigen, maar er gewoon zijn. Er ontstaat dan bij meer mensen respect voor de keuze die gemaakt is.”
Workshops
Na de lunch kunnen de deelnemers kiezen uit tien workshops, zoals over de terugkeer van kwetsbare groepen, over draagvlak voor het asielbeleid, activering van asielzoekers, het lokaal terugkeeroverleg of het herkennen van jihadisme en radicalisering.