Lezersonderzoek VreemdelingenVisie

De IND, het COA en DTenV, die samen de VreemdelingenVisie uitgeven, zijn benieuwd wat de lezers van het magazine vinden. Volgende week gaat het VreemdelingenVisie-lezersonderzoek van start. Vul jij de vragenlijst ook in? Met de uitkomsten kan de redactie het magazine beter laten aansluiten op jouw wensen en die van je mede-lezers. 

Krijg je de VreemdelingenVisie automatisch in je mailbox? Dan krijg je van onderzoeksbureau Ruigrok (research@ruigroknetpanel.nl) op maandag 9 september een mail met een persoonlijke link naar de vragenlijst. Ruigrok is een ISO-gecertificeerd (20252, 27001 en 27707) fullservice marktonderzoeksbureau met meer dan 30 jaar ervaring. Al jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld (lees hier meer over in het privacy statement van Ruigrok). Het onderzoeksbureau benadert je uitsluitend voor dit lezersonderzoek.

Ook als je geen abonnee bent, horen we graag wat je vindt van de VreemdelingenVisie. Klik vanaf donderdag 12 september op de link naar de vragenlijst voor niet-abonnees. Deze link vind je op de site van VreemdelingenVisie en op de (social media)kanalen van de IND, het COA en DTenV. 

Alvast dank voor het invullen van de vragenlijst, we hopen op een hoge respons! In een van de volgende nummers van VreemdelingenVisie delen we de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

Open azc dag op 28 september

Elk jaar organiseert het COA de Open azc dag. Tijdens deze dag openen verschillende azc-locaties hun deuren voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Dit jaar is de Open azc dag op zaterdag 28 september. De open dag wordt georganiseerd tijdens de Nationale Burendag.

Bezoekers kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur bij opvanglocaties langskomen om een indruk te krijgen van het dagelijks leven in de asielopvang. Er zijn rondleidingen, informatiemarkten, proeverijen, workshops, optredens en andere activiteiten.

Op een aantal locaties zijn ook  andere organisaties aanwezig om meer te vertellen over hun werkzaamheden in onze opvanglocaties. Zoals de IND en DTenV. Wil je bij het COA, de IND of DTenV komen werken? Dan nodigen we je ook uit om een kijkje te nemen op de Open azc dag. Medewerkers van deze organisaties kunnen je hier meer informatie over geven.

Kijk op de website van het COA voor meer informatie en een overzicht van de azc-locaties die meedoen aan de Open azc dag.

Jaaroverzicht Nederlands migratie- en asielbeleid 2023

De oorlog in Oekraïne, de druk op het Nederlandse opvangsysteem, het debat over de spreidingswet en de val van het kabinet: hoe beïnvloedden deze ontwikkelingen het Nederlandse migratie- en asielbeleid in 2023?

Elk jaar geeft EMN Nederland een uitgebreid overzicht van de belangrijkste beleids- en wetsontwikkelingen voor migratie en asiel in Nederland. Gecombineerd met de vele cijfers en statistieken is het jaaroverzicht een handige informatiebron voor: 

  • reguliere migratie;
  • asiel (internationale bescherming);
  • Oekraïne;
  • alleenstaande minderjarigen en andere kwetsbare groepen;
  • integratie;
  • Nederlanderschap en staatloosheid;
  • grenzen, visa en Schengen;
  • irreguliere migratie en mensensmokkel;
  • mensenhandel;
  • terugkeer;
  • migratie en ontwikkeling.

Als Nederlands contactpunt voor Europees Migratienetwerk (EMN) geeft EMN Nederland informatie over het migratie- en asielbeleid van Nederland, de andere EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN (Noorwegen, Armenië, Georgië, Moldavië, Oekraïne, Servië).

Wil je meer inzicht in het Nederlandse migratie- en asielbeleid? Lees het Jaaroverzicht 2023 van EMN Nederland

Podcast ‘De Uitvoering’ en ‘Vertrekpunt Nederland’

Deze zomer kwamen er twee, zeer luisterwaardige, podcasts uit voor iedereen die meer wil weten over het werk van de uitvoeringsorganisaties bij JenV en de IND en DTenV in het bijzonder.

DTenV produceerde de podcast ‘Vertrekpunt Nederland’. Daarin gaat journalist Ron Fresen in gesprek met (oud)directeuren en medewerkers. De podcast belicht in drie delen het verhaal van DTenV: van oprichting tot uitvoering. Deel 1 gaat over de oprichting van de dienst en waarom die er moest komen. In deel 2 vertellen medewerkers over hun werk en waar zij de motivatie vandaan halen om elke zaak met een frisse blik te bekijken. In het derde en laatste deel gaan (oud)directeuren in op de lessen die zij gaandeweg hebben geleerd. Naast algemeen directeur Simone Steendijk schoven voor deze gelegenheid ook oud-directeur Rhodia Maas (nu hoofddirecteur IND) en oud-minister Rita Verdonk aan.

De podcast ‘Vertrekpunt Nederland’ is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Dilemma’s in de uitvoering

Het Ministerie van JenV bracht een vijfdelige podcast uit onder de naam ‘De uitvoering’. Deze serie, gepresenteerd door Milou Brand, gaat over knelpunten en (morele) dilemma’s van de uitvoeringsorganisaties en hoe zij daar in de dagelijkse praktijk mee omgaan. In de vierde aflevering komt een ingewikkelde naturalisatiezaak van de IND aan bod, in de vijfde aflevering staat de casus van de 70-jarige Samuel centraal, die geen rechtmatig verblijf heeft in Nederland. In gesprek met medewerkers wordt ingegaan op de delicate balans tussen menselijkheid en het uitvoeren van beleid. Daarnaast zijn er afleveringen met de Raad voor Rechtsbijstand, de Raad voor de Kinderbescherming en de Dienst Justitiële Inrichtingen.

‘De uitvoering’ vind je op Spotify en op Apple Podcasts

Podcast

Aanmelden VreemdelingenVisie

Wil je de VreemdelingenVisie voortaan in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan bij de redactie en je krijgt een bericht als er een nieuwe editie van VreemdelingenVisie is gepubliceerd.