Benelux en Suriname ondertekenen terug- en overnameovereenkomst

In februari hebben de Benelux-landen en Suriname een terug- en overnameovereenkomst ondertekend. 

Op basis van de terug- en overnameovereenkomst kan DTenV gemakkelijker reisdocumenten verkrijgen van de diplomatieke vertegenwoordiging voor de terugkeer van mensen uit Suriname zonder recht op verblijf in Nederland. Ook is er een duidelijke procedure afgesproken om vast te stellen of een vreemdeling de identiteit/nationaliteit heeft van het betrokken land. Verder zijn er duidelijke deadlines vastgesteld voor beantwoording van verzoeken. Naast de terug- en overnameovereenkomst ondertekenden de Benelux-landen en Suriname ook een akkoord voor een visumvrijstelling voor diplomaten en overheidsfunctionarissen. 

Meer informatie vind je op de website van DTenV en het persbericht van de Benelux

IND spreekt met Tweede Kamer over wetsvoorstellen: ‘Timing is cruciaal’

De IND was op 24 maart op uitnodiging van de Tweede Kamer aanwezig bij een rondetafelgesprek van de commissie Asiel en Migratie. Daar werd gesproken over de uitvoerbaarheid van de Wet invoering tweestatusstelsel en de Asielnoodmaatregelenwet.  

De wetten zijn uitvoerbaar, als de IND maar de tijd krijgt om ze op de juiste manier en op het juiste moment te implementeren. Het belangrijkste is de samenhang met de implementatie van het asiel- en migratiepact. Dat was, kort samengevat, de boodschap van de IND aan de Kamercommissie. 
De openingstekst van directeur-generaal IND Rhodia Maas, is terug te lezen op de site van de IND.
 

Gemeente Hengelo en het COA realiseren samen opvanglocatie voor asielzoekers en Oekraïners

De gemeente Hengelo en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ondertekenden donderdag een bestuursovereenkomst voor de realisatie van een Duurzame Gemeentelijke Opvang (DGO): een opvanglocatie onder gemeentelijke regie. Met de overeenkomst, die is aangegaan voor minimaal 10 jaar, is de eerste formele DGO in Nederland een feit.

De ondertekening van de overeenkomst maakt de weg vrij voor de verbouwing van het pand waarin de huidige gemeentelijke vluchtelingenopvang is gevestigd. In de nieuwe opzet draagt de gemeente namens het COA zorg voor de dagelijkse opvang van maximaal 425 asielzoekers. In hetzelfde pand vangt de gemeente Oekraïense vluchtelingen op.

Lees het hele bericht, met de reacties van Joeri Kapteijns (bestuurslid COA) en Sander Schelberg (burgemeester van Hengelo), op de site van het COA.

Nieuwe subsidieronde voor terugkeerprojecten

Voor 2025 is opnieuw subsidie beschikbaar voor terugkeerprojecten in het kader van de Subsidieregeling Ondersteuning Zelfstandig Vertrek 2023 (OZV).  

Via de OZV-regeling financiert DTenV projecten van niet-gouvernementele organisaties die herintegratieondersteuning verstrekken aan vreemdelingen. Er is voor het nieuwe tijdvak subsidie beschikbaar voor terugkeerprojecten die zich richten op mensen zonder recht op verblijf in Nederland of mensen met een asielvergunning voor bepaalde tijd die toch graag terug willen keren. Meer informatie zoals een overzicht van OZV-terugkeerprojecten, de lijst met landen van herkomst waar herintegratieondersteuning mogelijk is en het aanvraagformulier zijn te vinden op de website.
 

Eerste Syriërs op eigen verzoek vertrokken

De afgelopen maanden heeft DTenV ruim 400 aanvragen ontvangen van mensen die graag terug willen naar Syrië. 

In totaal zijn tot april 250 Syriërs met ondersteuning van DTenV teruggekeerd. Van hen bevond het merendeel zich in een asielprocedure of had al een verblijfsvergunning. De cijfers over vrijwillige terugkeer naar Syrië zijn toegevoegd aan de instroom- en vertrekcijfers op de website van DTenV. Op de site is ook meer informatie te vinden over de ondersteuning en voorwaarden, inclusief een aanmeldformulier. Ook is een flyer beschikbaar om uit te reiken op de opvanglocaties. 
 

Afschaffen bestuurlijke dwangsom IND ‘stap in de goede richting’

De IND is blij met het afschaffen van de bestuurlijke dwangsom voor de dienst. De Eerste Kamer stemde op 1 april 20225 in met een wetswijziging die daarvoor zorgt. Volgens de IND is het een goede stap op weg naar het afschaffen van alle dwangsommen. 

Door het afschaffen van de bestuurlijke dwangsom hoeft de IND geen dwangsom meer te betalen aan aanvragers als de dienst niet binnen de wettelijke termijn op een aanvraag voor een verblijfsvergunning beslist. Voor de asielprocedure was de bestuurlijke dwangsom al afgeschaft. Voor andere procedures gold deze nog wel.  
‘De behandeling van dwangsomprocedures kost ons tijd en capaciteit’, zegt Jan Willem Schaper, plaatsvervangend directeur-generaal van de IND. ‘Die tijd kunnen we veel beter inzetten voor het daadwerkelijk afhandelen van aanvragen.’ Lees meer in het nieuwsbericht over het afschaffen van de dwangsom.
 

Aanmelden VreemdelingenVisie

Wil je de VreemdelingenVisie voortaan in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan bij de redactie en je krijgt een bericht als er een nieuwe editie van VreemdelingenVisie is gepubliceerd.