IND-jaarcijfers 2024: meer dwangsommen door meer juridische procedures

De IND heeft in 2024 weer meer werk verzet dan het jaar ervoor. Er kwamen meer aanvragen binnen voor Nederlanderschap (naturalisatie) en gezinshereniging (nareis). Ook steeg het aantal gerechtelijke procedures opnieuw. Terwijl we juist minder asielaanvragen en aanvragen voor een verblijfsvergunning voor verblijf bij familie, kennismigratie en studie binnengekregen.

De meeste aanvragen kan de IND op tijd behandelen. Bij een groot deel van de asielaanvragen, aanvragen voor gezinshereniging en bij bezwaarprocedures lukt dat helaas niet altijd. Hierdoor wachten nog steeds veel mensen lang op een beslissing. Het gevolg is dat meer mensen een gerechtelijke procedure starten en de IND meer dwangsommen moet betalen. Het aantal ingebrekestellingen steeg in 2024 naar bijna 30.000, waardoor de IND € 36,8 miljoen aan dwangsommen moest betalen. Deze cijfers zijn te zien in de jaarcijfers van de IND. Volgens directeur-generaal Rhodia Maas onderstrepen ze dat de uitdagingen voor de IND groot blijven. ‘Ondanks dat we hard werken, ligt er een grote stapel openstaande aanvragen op ons te wachten.’

Meer weten over de IND-jaarcijfers en de reactie van Rhodia Maas? Lees dan het nieuwsbericht op ind.nl.

Oproep om statushouders aan woonruimte te helpen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vereniging voor woningcorporaties Aedes deden in december een oproep aan gemeenten en woningcorporaties om in de komende periode versneld een aantal statushouders aan huisvesting te helpen. VNG en Aedes willen daarmee helpen te voorkomen dat er opnieuw ernstige problemen ontstaan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het gaat om mensen die al te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven vanwege oorlog en vervolging in hun thuisland.

Deze oproep is gedaan naar aanleiding van de oproep van 13 december waarin het COA zegt dat het risico groot is dat de bezetting in Ter Apel binnenkort weer boven de 2.000 bewoners komt. Het COA riep gemeenten op versneld statushouders de huisvesten. Deze oproep wordt nu dus gesteund door de VNG en Aedes. Joeri Kapteijns, plaatsvervangend bestuursvoorzitter van het COA is blij met de oproep van de VNG en Aedes: ‘Wij steunen dit initiatief van harte. De druk op de asielketen is al lange tijd hoog en een van de knelpunten hierin is het grote aantal statushouders in onze opvang. Zo zitten er momenteel bijna 19.500 statushouders in de opvang en wachten meer dan 12.000 van hen al langer dan 3 maanden op een woning. Zij bezetten plekken die bedoeld zijn voor asielzoekers. Bovendien is het belangrijk voor deze mensen dat ze in hun nieuwe gemeenten hun leven kunnen opbouwen en snel kunnen participeren en integreren.’

Lees hier de oproep van VNG en Aedes: ‘Voorkom nieuwe noodsituatie in Ter Apel’.

Hulp bij terugkeer naar Syrië

DTenV biedt ondersteuning bij duurzame terugkeer naar Syrië. De hulp is beschikbaar voor Syriërs die onrechtmatig in Nederland verblijven, nog in een toelatingsprocedure zitten of in het bezit zijn van een tijdelijke verblijfsvergunning asiel. 

Sinds de val van het Assad-regime ontvangt DTenV aanvragen en telefoontjes van Syriërs die terug willen naar Syrië. DTenV ondersteunt diegenen die hulp willen bij het organiseren van hun terugkeer. DTenV regelt de reis en geeft € 900 in contanten mee voor de aankomst en de eerste dagen daarna. Dit bedrag is gebaseerd op de gebruikelijke basisvertrekondersteuning en hulp direct na aankomst in het land van herkomst. Op dit moment is geen verdere hulp mogelijk voor herintegratie in het eerste jaar na herkomst. De terugkeer naar Syrië moet een bewuste en vrijwillige keuze zijn. Terugkeerders wordt daarom gevraagd een verklaring te tekenen waarin zij aangeven vrijwillig te vertrekken en nog openstaande verblijfsprocedures en/of de verblijfsvergunning voor bepaalde tijd in te trekken.

Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op de website van DTenV.

96.000 opvangplekken verdeeld over de provincies: regionale samenwerking hard nodig

De minister van Asiel en Migratie heeft eind vorig jaar de verdeelbesluiten van de spreidingswet genomen. Daarmee is bekend hoeveel opvangplekken elke gemeente moet realiseren.

Er is zicht op meer stabiliteit in de opvang en dat is hard nodig. Met de bijna 90.000 plekken die de provincies zelf aanboden, worden de gevraagde 96.000 plekken niet gehaald. De resterende plekken zijn verdeeld over 100 gemeenten die geen of te weinig plekken aanboden. Soms zijn er hele kleine aantallen toegewezen, zeker voor de alleenreizende jongeren, waardoor het onuitvoerbaar wordt. Het COA roept met de minister daarom op tot regionale samenwerking om opgaves samen te voegen en te combineren.

Het aantal opvangplekken neemt in alle provincies toe en er komt een betere spreiding in het land. Maar we zijn er helaas nog niet op 1 juli 2025, zoals de wet voorschrijft. Ruim een derde van de locaties is voorlopig nog noodopvang en een deel van de locaties is pas in 2026 of later beschikbaar. Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker (COA): ‘We zien dat de ontwikkeling van een reguliere locatie gemiddeld 2 jaar duurt, dus we ontkomen niet aan tussenoplossingen. Het is daarom belangrijk dat gemeenten meewerken aan overbrugging van deze periode.’ In de verdeelbesluiten worden behalve de opvang van alleenreizende jongeren geen aanmeldcentra en andere bijzondere opvanglocaties ‘aangewezen’. Die zijn ook hard nodig om Ter Apel en Budel te ontlasten.

Lees het hele nieuwsartikel op COA - 96.000 opvangplekken verdeeld over de provincies: regionale samenwerking hard nodig.

Verbeterde dienstverlening voor kennismigranten in Zeeland

Sinds dit jaar kunnen kennismigranten en hun gezinsleden terecht op het Stadskantoor in Goes om op één moment en één locatie alles te regelen voor hun verblijf in Zeeland.

Zo kunnen zij zich inschrijven in één van de Zeeuwse gemeenten, hun Burgerservicenummer (BSN) regelen, hun verblijfsdocument ophalen en praktische informatie ontvangen over werken en wonen in de regio. Dit is mogelijk doordat Expat Center Zeeland, de Zeeuwse gemeenten en de IND de handen ineen geslagen hebben. Naast de kennismigranten kunnen ook andere migranten uit de regio gebruik maken van het IND servicepunt op het Stadskantoor in Goes.

Meer informatie over de zogenoemde one-stop-shop, een drie jaar durende pilot waarbij Expat Center Zeeland, de Zeeuwse gemeenten en de IND hun diensten koppelen, vind je op de website van de IND.

Terugkeer: factoren van betekenis

Op donderdag 27 maart houdt DTenV de tweede editie van het wetenschapsevent in de Jaarbeurs in Utrecht. Wanneer werken mensen die niet meer in Nederland mogen blijven mee aan zelfstandig vertrek?

Welke aspiraties leven bij hen en welke rol spelen ondersteuning, toekomstperspectief en herintegratie? Samen met wetenschappers en professionals in het migratiedomein verkent DTenV deze dag de actuele inzichten en ervaringen die kansen bieden voor het werken aan terugkeer. Sprekers zijn onder andere Hanne Beirens (MPI Europe), Mark Klaassen (Universiteit Leiden en Adviesraad Migratie), Arjen Leerkes (Maastricht University en Erasmus Universiteit Rotterdam) en Katie Kuschminder (Universiteit van Amsterdam).

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via de website van het event.

Wetenschapsevent DTenV

Aanmelden VreemdelingenVisie

Wil je de VreemdelingenVisie voortaan in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan bij de redactie en je krijgt een bericht als er een nieuwe editie van VreemdelingenVisie is gepubliceerd.